Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2022 20:27 - САЩ и Русия в капана на Тукидит
Автор: rainman Категория: Политика   
Прочетен: 1585 Коментари: 5 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Русия и Китай, от една страна, и Сащ и Нато, от друга, се намират в капана на Тукидит*.
*Тукидит е историкът, описал Пелопонеската война. Считал я за неизбежна понеже Спарта се е страхувала от нарастващата мощ на Атина.
Руснаците и китайците, ако искат да променят световните отношения, трябва да предприемат действия, колкото се може най-скоро. Може би границата е някъде в следващите 5 години. Армията на САЩ в момента е структурирана за борба с тероризма, плана от 2019-та за нейното преструктуриране и превъоръжаване, слага крайна граница 2035-та. Ако в момента Русия и Китай имат относителни преимущества в някои сфери, то с времето ще намаляват.
Могат да се направят и някои аналогии между съвременна Украйна и конституирането на Полша след ПСВ. Полската държава е така конституирана, че да включва територии и с не полско етническо население /германци, руснаци/, почти империя направо казано, за да замести Русия в "съюза с Запада през Германия". Идеята е да се сдържа Германия и от Изток, и от Запад. Затова и нападение над Полша е трябвало да послужи за обявяване на война от Англия и Германия. И именно навлизането на Германия в Полша през 1939-та води до обявяването на войната, като прилапването на Чехословакия е подминато. В известен смисъл Полша е трябвало да примами хищника, за да щракне капана. В тази роля днес е Украйна.
До момента, когато Байдън изръси онова за "незначителното нахлуване" смятах, че Путин блъфира. Въпросът е, какво ще последва, ако настъпи едно такова "незначително нахлуване" ?
-Нищо
-Икономически санкции
- или обявяване на война
Ако "хищникът" не иска да последва съдбата на Германия от ВСВ, трябва да действа, колкото се може по-скоро. Ако не веднага, то в рамките на близките 3-4 години. Защото относителните предимства спрямо САЩ с времето ще намаляват.
По принцип, в една такава ситуация, при която и двете страни се страхуват от нарастналите възможности на другата, най-правилната стратегия е да нападнеш пръв /най-добрата защита е нападението/. Но все пак НАТО е отбранителен съюз и една идея за превантивно нападение ще срещне съпротива сред държавите членки. И не говорим само за държави като България и Румъния. Германия и Франция също биха били против.
От друга страна, освен структурните слабости на САЩ в момента, е и вътрешното, чисто идеологическо разложение, което се води от левите. Бавно и методично, от годините след ВСВ, и университетските преподаватели и студентите, се набират не на базата на обективни критерии, а на интервюта и заявления за политически възгледи. Академичните среди са доминирани от хора с леви политически възгледи. Квотите за вземане на работа или прием в университет, на хора от малцинствени групи, означава, че не приемат или наемат хора, които са показали най-високи резултати, професионални умения или експертиза. Всичко това сваля компетентността в дадена система и я разлага от вътре.

Отново ще пусна цитата на Дж. Питърсън от предишния си постинг:

"И накрая, знаете ли, че самият Владимир Путин извлича изгода от тази „събудена“ лудост?
Анна Маяр-Бардучи от MEMRI.org отрази скорошната му реч. Цитирам превода в статията ѝ: „Защитниците на т.нар. „социален прогрес“ вярват, че водят човечеството към някакъв вид ново и по-добро съзнание. На добър път, вдигайте флага, както се казва, пълен напред! Единственото, което искам да кажа сега, е че техните предписания изобщо не са нови. Някои може и да останат изненадани, но Русия вече е минала по този път. След революцията от 1917 г. болшевиките, като се уповавали на догмите на Маркс и Енгелс, също разправяли, че ще променят съществуващите привички и обичаи – и то не само политическите и икономическите, но и самата представа за човешки морал, както и основите на здравото общество. Унищожаването на вековните ценности, на религията и на връзките между хората, включително пълното отрицание на семейството (и това сме го правили), поощряването на доносниченето срещу близките ни – всичко това беше обявявано за прогрес и, между другото, навремето е получавало широка подкрепа по целия свят и е било доста модерно, също както днес. Между другото, болшевиките проявявали пълна нетърпимост към различните от тяхното мнения.
Това, смятам, трябва да ни напомня на някои от нещата, на които сме свидетели сега. Като гледаме какво се случва в доста западни страни, ние с удивление виждаме онези „родни“ практики, които за щастие сме оставили, надявам се, в далечното минало. Борбата за равенство и срещу дискриминацията се превръща в агресивен догматизъм, граничещ с абсурдното, когато творбите на великите автори от миналото като Шекспир вече не се изучават в училищата и университетите, защото идеите им се считат за назадничави. Класиците биват обявявани за назадничави и невежи по въпросите на важността на социалния пол и расата. В Холивуд се спускат меморандуми за това как е правилно да се разказва една история и колко герои с какъв цвят на кожата и с какъв социален пол трябва да участват в един филм. Това е още по-зле от агитпроп отдела на Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз.“
Съвсем очевидно е днес, особено за хората живеещи в Източна Европа, че за да стане Запада отново притегателна сила за свободните хора, трябва да се измени отвътре, в своята идеология, в мисленето и схващанията, които из(раз)граждат обществото. Но как да стане това ?
За да се случи една такава рязка промяна в дадена система, трябва някакво събитие да вкара нужната доза хаос в тази система.
И понеже тези явления започват да се установяват в реда, дошъл след ВСВ, можем да кажем, че ВСВ е бил катализаторът, провокирал промяната в мисленето.
Може да прозвучи ужасно, но една пълномащабна война между Запада и Изтока, е необходима. Тя е необходимото зло и за двете страни.  



Гласувай:
3



1. blog13 - цитат: "Като гледаме какво се ...
23.01.2022 22:01
цитат: "Като гледаме какво се случва в доста западни страни, ние с удивление виждаме онези „родни“ практики, които за щастие сме оставили, надявам се, в далечното минало. Борбата за равенство и срещу дискриминацията се превръща в агресивен догматизъм, граничещ с абсурдното, когато творбите на великите автори от миналото като Шекспир вече не се изучават в училищата и университетите, защото идеите им се считат за назадничави. Класиците биват обявявани за назадничави и невежи "

Мога да те информирам, щото виждам че не знаеш, че преди 89та в България във всички средни училища се изучаваха западноевропейските писатели: Шекспир, Балзак, Виктор Юго, Молиер, Сервантес, Гьоте. Тия си ги спомням със сигурност. Не съм сигурен за Шилер, Дикенс и Данте. Имаше и още, но съм ги забравил.

Става въпрос за писателите,които се изучаваха специално и изпитваха учениците на тях. Същевременно обаче, в края на всяка година, на учениците се даваше един не малък списък с автори, които е желателно да бъдат прочетени. Не бяха задължителни, но бяха препоръчителни. Та там имаше поне още три пъти повече имена на писатели от Западна Европа.
цитирай
2. rainman - blog13
23.01.2022 22:30

Чети внимателно. Това са думи на Путин, отнасящи се до Запада.
цитирай
3. blog13 - Чети внимателно. Това са думи на ...
24.01.2022 12:07
rainman написа:

Чети внимателно. Това са думи на Путин, отнасящи се до Запада.


Хм. Даже може да е верно. Прерових в руските сайтове за електронни книги от кога датират изданията на Шекспир. Най-ранните са от 1958 година. Преди това може да е имало нещо такова.
цитирай
4. rainman - Чети внимателно. Това са думи на ...
24.01.2022 15:13
blog13 написа:
rainman написа:

Чети внимателно. Това са думи на Путин, отнасящи се до Запада.


Хм. Даже може да е верно. Прерових в руските сайтове за електронни книги от кога датират изданията на Шекспир. Най-ранните са от 1958 година. Преди това може да е имало нещо такова.


Става въпрос, че на Запад класически автори вече се разглеждат като расистки, сексистки и т.н.
цитирай
5. blog13 - Чети внимателно. Това са думи на ...
24.01.2022 18:24
rainman написа:
blog13 написа:
rainman написа:

Чети внимателно. Това са думи на Путин, отнасящи се до Запада.


Хм. Даже може да е верно. Прерових в руските сайтове за електронни книги от кога датират изданията на Шекспир. Най-ранните са от 1958 година. Преди това може да е имало нещо такова.


Става въпрос, че на Запад класически автори вече се разглеждат като расистки, сексистки и т.н.


Тва за запада го знам. Още Хенри Форд, дава данни, в колко щата на САЩ е забранено изучаването на Венецианският търговец. По други причини.

Но не знаех, че е било така в Русия при комунистите. Секи случай в България не е било.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rainman
Категория: Новини
Прочетен: 454735
Постинги: 223
Коментари: 170
Гласове: 574
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол