Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2011 02:19 - Ин и янг / Тай чи
Автор: rainman Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2591 Коментари: 0 Гласове:
0



image




 
Ин и янг са връзките топло-студено, светло-тъмно, межко-женско, безброй противоположности. Всичко във вселената има място от едната или другата страна на това уравнение. В зависимост от времето и обстоятелствата, причината и следствието доминира ин или янг. Или поне така изглежда за повечето хора.
 Но според майсторите на дао подобно двойствено мислене е порочно. Всеки път, когато заставаме от едната страна на това уравнение ин-янг, добро-зло, ние се поставяме в ролята враг-жертва- на противоположното.
  Например- когато съм доволен, врагът може да ми причини недоволство. Ако съм потиснат, ставам по-уязвим от всеки, който ми обещава вечно блаженство. 
Ключът, казват майсторите на дао, е да осъзнаем, че макар ин и янг вечно да се борят за надмощие, символизирайки вечно променливата същност на живота, кръгът остава постоянен- символизирайки истнинската същина на вселената, която никога не се променя. За японските сенин (мъдреци) дао е шухари, тоест "кръг". Шухари включва както реалните, така и философските кръгове.
 Съществува например реалното шухари, което изучаващите бойни изкуства "очертават" около себе си- защитният периметър, който ги обкръжава. При бой на противника никога не се позволява безнаказано да навлезе в нашето лично шухари.
 Около нас също има реален кръг, съставен от нашите близки и приятели. Врагът може да ни атакува, като проникне в този кръг, като се престори на наш приятел или пък като се сближи (тоест набележи за мишена) най-близкото ни обкръжение. 
 Това интимно шухари съществува в един по-широк кръг, обхващащ всички- дори и най-дребните хорица- с които контактуваме във всекидневието. Врагът може да се добере до нас тъкмо чрез тези "незначителни хора".
 Имаме още един, по-абстрактен, но не по-малко реален!- кръг, съставен от цялостния ни живот, включително тесния и разширения кръг от познати, както и нашето поведение и цели.
 Едно смрадливо отношение към живота привлича в жизнения ни кръг нови и нови досадни "мухи".
 Следователно както трябва да се съсредоточим върху кръга на ин и янг,  без да се разсейваме от неговите противоположности, така трябва и да стегнем своя кръг, проучвайки своето поведение и близките си, за да открием вродените си сили, и- което е по-важно- да засечем всяка потенциална слабост в духовната си броня. Подобна реалистична самооценка е рядкост, защото изисква съсредоточаване.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rainman
Категория: Новини
Прочетен: 455114
Постинги: 223
Коментари: 170
Гласове: 574
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол