Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2009 18:07 - За Великото обединение в науката
Автор: polineza Категория: Технологии   
Прочетен: 564 Коментари: 1 Гласове:
2



Бих искал да направя едно сериозно обръщение към учените. След като се рових дълго време в научната проблематика реших, че е крайно време да се дадат някой общи насоки за Великото научното обединение. След като смятам, че знам какво може да се направи по въпроса с Великото обединение в науките и социалният му отглас е добре да го оповестя на многоуважаваната читателска аудитория. На първо място смятам да изложа идеите си като един вид манифест, с който ще бъдат прогласени бъдещите промени и трансформации в научният свят и научното мислене.

1. Всяка уважаваща себе си наука успя за последните години да "посдъвче" темата за системният подход, с или без разбиране от страна на пишещия. Без да има значение вината на въпросният пишещ, ще кажа, че системният подход доведе нещата до пълна интеграция както на социалните, икономическите, културните и технологични аспекти, така и в последно време и на екологичните аспекти на научно-техническият прогрес. Поради тази причина, като знак на тази интеграция и мощен модификатор и фактор в новият научен подход, следва науката да се обърне към общественият живот.

2. Всяка интеграция си има и приложение. Този модел на интегриране на науките и на тършуване в различни лаборатории, он-лайн ресурси и бази данни, трябва да престане да е еднопосочен, респективно, той трябва да е отворен към публиката. Истинският работещ модел включва отворен достъп на обществото към научната съкровищница.
Пример: всеки уважаващ себе си научен център има хотел и ресторант, които се явяват обединително звено между институтите. Именно там се "кове" желязото на науката и с най-пълна пара, мощ и устрем се създават новите концепции. Поради развойният характер на тези модули, те би следвало да се открият към света. Една добра схема за откриване на науката и нейното истинско лице към света е добавянето на няколко козметични символа върху сградата на институтите. Както е известно символите имат обогатяващо и концентриращо вниманието влияние. Те са ключ към смисъла на много тайни и загадки. Добавяйки различни малки по обем атрибути, като червен дракон и червена неонова светлина с надпис "Чука-чака" би навело и подвело обикновения зрител, че става дума за елементарно заведение бардак от порядъка на поредния фолк-поп-рок-метъл-рап-блус издънка на родните ни чалга кючекини. Тук обаче следва да кажем, че със силата на научният подход и комплексна оценка, се съставя един суб-продукт, който от визуално-естетическите форми, които галят окото на зрителя непосветен в научните доктрини, бива въведен в лоното на научнатъ мисъл и просветен, за последните новости и достижения.

3. Единството в науката следва да покаже емблематично своето присъствие чрез единна статуя на всички науки под формата на колоритен и привлекателен образ, напомнящ съвременна девойка от рап-чалга-рок поколението. Тази девойка би следвало да има профила на Афродита, Нике и Венера Милоска вкупом взети заедно. Облеклото на статуята-символ и интегратор на науките ще бъде изографисано от най-финни майсторски ръце в символите на всички науки, от вербални до илюстративни, които ще се набиват в съзнанието на минувачите и неволно ще ги облагородяват. Дори и да не дръзнат да влязат в така заформящият се научен и мемориален комплекс, хората ще бъдат "осветени" и "окрилени" от начното светило-статуя, по трансцедентален начин. На гърба на статуята ще има втори образ или лик, на изящна златолика богиня, която в разкрачена поза, в контрапукт на подрастващият индивид от лицевата страна, ще завършва утилитарно и симфонично композицията в стил "Витрувиански човек" по Леонардо да Винчи. Тъй-като Леонардо и писаниците за него, включително и публицистиката и тоновете ленти и филми станаха така разпространени в наши дни, този публичен модел следва да се използва за да се подсили ролята на науката до мощ невиждана до сега.

4. Научният и мемориален комплекс в полза на Великото обединение в науката, ще бъде окороновано от неголям емблематичен обект за детска площадка, който може да има комплексно използване. В план обекта ще наподобява двуспирална галактика-квазар и черна дупка, която по земно-насипен път ще достига до центъра на галактиката-детска площадка. Тази двойна спирала ще бъде облагородена от множество научни символи, които маркират пътя на научното познание само за себе си. Подобни символи ще бъдат пирамидата, спиралата, хаос-фигурите, симетрични фигурки и кристали, фигурки от НЛО житни кръгове, фигура на самата статуя на науката в умален вариант и фигура на Фаун. Последната ще обрамчва комплекса и ще дава възможност с едно натискане на "бутона" на Фауна да се пускат класически произведения като "Одата на радостта", 9-та симфония от Бетовен и други емблематични произведения.

С така направените 4 рамкиращи предложения смятам, че ще се постигне следният научно-практичен ефект.

1. Ще се увеличи драстично посещаемостта и научното признание на учените от близо и далеч.

2. Ще се сближат и интегрират двете общности на социума, иначе така нелепо отделени една от други, а именно, чрез отворени срещи, семинари, колоквиуми, брифинги и други форми на общуване в заведенията за обществено хранене на институтите.

3. Ще се постигне визулно естетичен ефект и ще се подобри ефективността на ползване на сградните съоръжения както от икономически, така и от естетичен и екологичен аспект.
Пример: След работно време ресторантите и научните дебати могат да продължават с цел по-пълно ограмотявне на народонаселението и просветляване по научни проблематики. Това ще доведе и до по-ниска форма на алкохолизъм и най-вече схващането на вредата от алкохола в научен план.

4. По-пълно използване на легловата база на институтите с цел ограмотяване на заинтересованите лица за анатомичната и физиологичната страна на Прогреса, както и на Великото обединение. С това ще се постигне недвусмислено въплъщаване на научните резултати в битието-житие на непросветения и непосветения жител-зрител от обществото.

Смятам, че така предложените подобрения, ще доведат до качествен скок и по-пълно осмислянена настъпващите и бъдещи процеси в научното познание, както от морален, така и от научен и практически аспект.


Тагове:   обединение,   науката,


Гласувай:
2



Следващ постинг

1. energetics - Нещо сериозно
20.01.2013 18:57
За всички които търсят истината и искат да развиват своите представи препоръчвам статиите на Сфера ИЛ

http://research.zonebg.com/pubs.htm
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: polineza
Категория: Технологии
Прочетен: 14421
Постинги: 3
Коментари: 6
Гласове: 22
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930