Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2018 14:20 - Две различни нации в ядрото на България- българи и цигани. Дефиниране на проблемите
Автор: rainman Категория: Политика   
Прочетен: 588 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.05.2018 18:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image 
По отношение на циганите батакът е пълен, и не мисля, че властта, персонифицирана от когото и да е, има верен ход. Да оставим БХК и НПО-та от този ред на страна.

От една страна, циганите са изключени от пазара на труда, и за да не тръгнат да безчинстват масово трябва да се дават някакви социални пакети. От друга, раздаването на соц. помощи задълбочава проблема, защото а) е по-лесно да получаваш пари, стоейки си вкъщи ; и б) стимулира циганската раждаемост.
Тук се въртим в омагьосан кръг. Която и власт да е, дори да има волята да направи промени, ще си счупи много лошо главата. И обратното, липсата на воля да се решат тези проблеми, е най обикновено замитане на противоречията под килима. Но, колкото и да си заравяш главата в пясъка като щраус, противоречията са си там и се задълбочават. 
Какви са пътищата пред българското общество? Тук мога да изкажа само и единствено лично мнение, без да имам претенции за общовалидност или изразител на единствената истина и възможен ход на събитията. 
Това мое лично мнение се гради на фактът, че единна българска нация вече няма. Циганите са или изолиране, или самомаргинализирали се в техните гета, където общността е компактна и сплотена. Когато става въпрос за заплаха отвън, гетото реагира на нея колективно. Най-простия пример е, когато се сбият двама цигани, и нециганин се опита да ги разтърве, те (циганите) бързо се обединяват срещу него. 
Резултатът от тази изолация на циганите, поне на преобладаващата част от тях, е че няма общуване и културни взаимовръзки между българи и цигани, което предполага наличието на две паралелно съществуващи общества в националното тяло. 
Има една група цигани, които са се замогнали и са излезли от гетата, живеят сред българите в градовете, но те са някъде по средата. От една страна, се срамуват че са цигани, гледат на др. цигани като по-долни от тях, нямат никаква воля и желание да се превърнат в пример и двигател за промяна на все цигани. Това отчасти се дължи и на това, че макар и заможни, дори и доста богати, те не са интелигенция и като самоосъзнаване са доста далеч от това, да помогнат за издигането на останалата част. От друга страна, тази специфична прослойка цигани, се държи и на известна дистанция от българите. Макар и техните деца да другаруват с българските си връстници, все още има известно недоверие между тях и българите. 
Поради гореизложените обстоятелства, мнението ми е, че пред България в хоризонт от 5-10 или 20 години, стои конфликт на социално-етническа основа. Не мисля, че този конфликт може да бъде избегнат, не и ако продължава "замитането под килима". 
За да се избегне този сценарий, от първостепенно значение е, да се разбият гетата, циганите да се разселят сред българи. Това е било започнато от режима преди "89та, дори са строени блокове за тях, но след промените разселените цигани се завръщат в гетата. След това, трябва да се положат всички възможни усилия, циганчетата да ходят на училище и да не стоят неграмотни. 
Жизнено важно е да се разбият и племенно-родовите отношения при циганите. При тях на първо място е принадлежността към семейството, после към рода, след това идва и общността. Мнението и напътствията на старите определят живота на циганина, докато той самият не създаде семейство. Трябва да се прекрати традицията при тях, да се женят невръстни. 
В това отношение, при интеграцията им към българите, важна роля може да изиграе добре организиран и развит спорт. От първостепенна необходимост е спортът да се превърне в държавна политика. 
Трябва да се отбележи, че когато водещият народ има комплекс от културно-цивилизационни аргументи, циганите са доста възпреимчиви и се нагаждат към него. Примерно- турчеещите се цигани. 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rainman
Категория: Новини
Прочетен: 452235
Постинги: 223
Коментари: 170
Гласове: 574
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол