Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2018 19:00 - За Симеон Дянков и проучването му върху Православието
Автор: rainman Категория: Политика   
Прочетен: 1518 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


image

 "И те стигат до извода, че православието прави някои държави по-плодотворна почва за развитие на комунизъм и като цяло оформя насоката им на развитие като различна от тази, възприета от държавите с източнохристиянски традиции."

Ако трябва да сме исторически и морално акуратни, комунизма се появява в лутерантска Германия и е атеистична доктрина в своята същност. Единственото общо между него и славянските народи, е че неговата концепция води до разрушаване на държавността и връщане до някаква форма на първобитно-общинния строй. Но не всички православни народи са славянски...

-"В западното християнство (където бележат възход католицизмът и протестантството) акцентът е върху рационализъм, логично изследване, индивидуализъм и оспорване на утвърдените авторитети"

Този аргумент на господин бившия финансов министър е откровено неистинен. Интересно, как оценя явлението "Света Инквизиция" в католическа европа?! Дали като "оспорване на утвърдени авторитети" или като заглушаване на критиката към авторитета... 
Винаги, когато човек с манталитета на счетоводител, и откровен профан пристъпи през дверите на сакралността, се ражда някоя глуповетина. А истината е, че всеки народ си има свой собствен логос*, свой светоглед, собствени културно-цивилизационни фундаменти, свои ценности, просто, ясно и категорично казано- не на всеки е дадено да познае и разтълкува сакралността.

-"Сега отказът на Русия да се присъедини към Западния свят и икономическите проблеми в Гърция, Украйна и други православни държави изглежда провокират възраждане на тази стара насока на мислене"

Отново съвършено невярна констатация на Дянков... 
Проблемите на Гърция нямат нищо общо с Православието...
Още от древна Елада, гъркът е увлечен към насладата и забавлението... Пантеонът на Олимпийските Богове е пример за това. Там няма светии и аскети, напротив, там цари разгул и вакханалия. Зевс опложда земни жени, понякога приемайки животинска форма, напр.- гъсок. 
В Православните традиции изконно място има аскетизма и благочестивостта... Православният духовник трябва да е смирен и да води беден живот.

-"че в съответствие с тезите на покойния германски философ и политолог Макс Вебер, капитализмът е тясно свързан със западните религиозни традиции, особено протестантската етика"
Макс Вебер просто показва причините поради, които Германия "бере" капиталистическите си "плодове"
В "Протестантска етика и духа на капитализма" е обяснено, че немската дума за професия beruf, има и значението на "призвание". Именно възприемането на "професия" като "призвание" за индивида, води до прословутата трудолюбивост на германците.

*logos - сеобща закономерност, разумна основа на света, висш разум и др




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rainman
Категория: Новини
Прочетен: 452136
Постинги: 223
Коментари: 170
Гласове: 574
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол