Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2012 16:35 - ARD : Корумпирана България
Автор: rainman Категория: Политика   
Прочетен: 1816 Коментари: 0 Гласове:
2



 Да подкупиш държавен чиновник или да оставиш на лекаря пари в плик - нищо по-лесно от това! В България корупцията процъфтява, включително по най-високите етажи на властта, се казва в репортаж на ARD, цитиран от "Дойче Веле".

В материала е обърнато специално внимание на разговора на премиера Бойко Борисов от март 2011 г. с шефа на митниците Ваньо Танов. При обаждането министър-председателят му дава указания да изтегли инспекторите, изпратени на проверка в пивоварна "Леденика".

"Това е ежедневие в България", казва пред кореспондент на ARD Елеонора Николова, която е ръководител на специализираното звено за борба срещу корупцията БОРКОР. От нелегална дейност годишно в България се правят 1,8 милиарда евро, заявява пред медията Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията пред германската телевизия.

В репортажа е отбелязано, че и българският премиер Бойко Борисов не е разследван от прокуратурата за въпросния телефонен разговор с Ваньо Танов.

"Българското общество и администрацията не проявяват достатъчно нетърпимост към случаите на корупция по високите етажи на властта. Много е важно мерките срещу корупцията да започват отгоре-надолу, а не обратното", казва Ролф Шлотерер, който е съветник на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Европейската комисия редовно критикува България заради неефективната й съдебна система. Именно поради тази причина страната остава под наблюдението на Брюксел. Неотдавна правителството в София покани експерти от чужбина, които да помогнат при разчистването на тези проблеми. С тяхна помощ най-сетне трябва да стартират делата по няколко особено нашумели случаи на корупция.

Да подкупиш държавен чиновник или да оставиш на лекаря пари в плик - това се смята за ежедневие в България. Но за разлика от хората, машините не са подкупни, припомня Шлотерер и дава следния пример: камери за видеонаблюдение и автоматични радари биха могли да заменят корумпираните катаджии. В това отношение много помогна и присъединяването на България към ЕС преди 5 години, отбелязва Руслан Стефанов: "Членството в ЕС премахна митническия контрол по границите с Румъния и Гърция, което намали нивото на корупцията наполовина. Помогна също и премахването на безмитните магазини - също заради приемането на България в ЕС."



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rainman
Категория: Новини
Прочетен: 454698
Постинги: 223
Коментари: 170
Гласове: 574
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол