Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2016 19:52 - Биоботи и контрол над психиката
Автор: rainman Категория: Новини   
Прочетен: 955 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Както си сърфирах из интернет, попаднах на няколко интересни новини, които ми "навяват" някои размисли след събитията в Париж и Брюксел.

http://it.dir.bg/news.php?id=22177839
Биоботите - бъдещето на разузнаването Биоботите” биха могли дори да заместят някои дрони, тъй като са значително по-подвижни и няма нужда от инженерна конструкция, която да ги държи във въздуха. 

Учените са поставили електроди в определени части на краката на бръмбарите, в оптичните лобове и летателните мускули. Електродите се задействат с радио сигнал и контролират скоростта, с която насекомото се движи, насочват го наляво или надясно и дават инструкции за излитане. 

Екипът е използвал бръмбари Mecynorrhina torquata, чиято средна дължина е цели 7.6 сантиметра, а тегло - 8 грамаimage

http://it.dir.bg/news/lazer-mozak-muha-kontrol-16250142

Учени контролират мозъка на муха с лазер
Изследователи от Медицинския институт “Хауърд Хюз” са успели да контролират мозъка на муха с лазер. Учените са провели експеримент, при който са насочили инфрачервен лазер директно към главата на муха, чийто мозък е бил обработен с реагиращи на топлина протеини, съобщава The Verge, цитиран от "Фокус".
Обработката е позволила на лазера да задейства специфични неврони, свързани с чифтосването. Стимулирането на насекомото го е накарало да се чифтоса с най-близко намиращия се обект, който в случая е бил топче восък.
Ефектът на лазера е продължил петнадесет минути след приключване на процедурата.
Учените биха искали да разберат какво се случва, когато два неврона с противоположен ефект се активират едновременно. Това може да е неврон, който кара мухата да ходи назад и неврон, който я кара да ходи напред.
Такъв опит може да помогне на изследователите да разберат и дори да схематизират невронната йерархия, която управлява човешкия мозък и е в основата на взимането на решения.


http://it.dir.bg/news/distantzionno-kiborgi-kontrol-mozaka-mind-kontrol-mishkakiborg-plahkiborg-21955794



Учени контролират мишки с дистанционно
Китайски учени създадоха плъхове-коборги, които могат да се контролират от хора с дистанционни. Изследователи са открили, че могат да подобрят способността на плъхове да се справят със задачи и да намират верния път в лабиринт, като имплантират мрежа от електроди в мозъка им, пише MailOnline. 
  Учените са използвали компютърен алгоритъм, за да стимулират мозъците на гризачите и да ги накарат да се движат наляво или надясно, когато са имали нужда от помощ.  Дистанционно направляваните животни са се справяли по-бързо и са намирали по-ефективни маршрути в лабиринт в сравнение с пълхове без електроди в главата. 
В някои случаи плъховете-киборги са показвали по-добри резултати дори от компютърния алгоритъм. 
  Проф. Ганг Пан, компютърен инженер от Джъдзянския университет в Китай, който ръководи изследването, казва, че плъхове биха могли да се използват в издирвателни и спасителни операции.  Идеята за използване на импланти за контролиране на движенията на животни не е нова, но повечето предишни изследвания са се фокусирали върху изпращане на команди в мозъците на плъхове, а не върху подобряването на способността им да се справят с проблеми. 
  Ние хората отдавна използваме компютри, които ни помагат да се ориентираме с помощта на GPS, само че устройствата не са директно свързани с мозъците ни.  Изследователите настояват, че постижението им демонстрира възможностите за надграждане на интелигентността чрез компютри
Подобна е и идеята на трансхуманизма, според който бъдещето на човечеството е постбиологично, а границата между човек и машина ще е заличена.
  Главен привърженик на трансхуманизмът е Рей Кърцвейл - футурист и главен инженер в Google. Според него след около 30 години хората ще могат да качват целия си мозък на компютри и на практика да станат дигитално безсмъртни. 
Кърцвайл твърди, че безсмъртието е въпрос на пренасяне на неврологичните механизми в компютърна среда, а човекът е просто една софтуерна програма, която не е задължително да работи в биологична среда. 
Скептиците обаче посочват, че както в случая с мишките-киборги, така и "постбиологичните хора" биха могли да се контролират с дистанционно, а трансхуманизма би отнел доста от човешкото в човека.
































Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rainman
Категория: Новини
Прочетен: 453111
Постинги: 223
Коментари: 170
Гласове: 574
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол