Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2020 21:18 - Разказ за Здравеничките
Автор: rainman Категория: Лични дневници   
Прочетен: 727 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 07.01.2020 21:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Сигурно всеки е чувал по някой мит типичен за околията, в която живее. Тези истории се предават от поколение на поколение в продължение на столетия, толкова дълбоко впили се в душите ни, че до някъде ни определят като личности. Кой не е чувал за фатализма на Петък 13-ти?!Що за суеверен човек си, ако не се ужасяваш до степен космите по тялото ти да настръхнат в леден ужас, че на тази дата ще ти се случи нещо лошо?!?! Или за демонизирането на черните котки?! Мало и голямо и голямо се връща назад щом черна писана му пресече път. Или за мистичните и волни самодиви, танцуващи магически хора в леста при пълна луна, чии мъжки фантазии не са обсебвали?!
image


Дълбоко в мистичните Родопи се намира селцето Югово. Със своите високи каменни къщи, калдъримени улички и все по-оредяващи седянки, то е запазило силата и страхопочитта към мистичните „здравенички”.

Някога тези провидения са населявали три къщи в селото, две от тях били напълно разрушени, а третата- последното им останало обиталище- е полуразрушена. Паметта не помни кога точно, но възрастните все още помнят младото семейство, купило и надявало се да превърне в свой дом тази къща. Дошли отдалече, градски хора, със западен автомобил, невиждан дотогава в селото. Мечтаели да отгледат децата си сред спокойствието и чистия въздух на планината. Улисани в личните си мечти, решили да съборят старата къща и да съградят ново, модерно жилище. Но на друго мнение били обитателите на „конака”- както е известна сред четиридесетината жители на селото къща. Старците все още помнят с ужас вечерта, настъпила след започването на разрушаването на обиталището на тези тъмни създания. Към полунощ из малкото селце се разнесли писъци напоени с дълбок, смразяващ, неподправен и чист ужас. Провокирани от зло в най-чиста форма. След тази смразяваща нощ, никой, никога повече не видял това младо семейство. Сякаш всичките потънали вдън земя.

image

Старците в Югово от тогава оставят в „конака” армагани на трите сестри, бродещи из нощните сенки на полуразрушената къща от незапомнени времена.  Понякога им оставят пред олтарчето в старата, обвита с хмел кухня, на разрушената къща, добре опечена питка хляб, друг път- накити; дори кукли, направени от стари парцали, за да не се чувстват самотни „здравеничките” и да не вредят на никого в селцето.

image

Някои жители казват, че не винаги са били зли трите сестри-провидения. Някога се разнасяли следите от тяхното присъствие, за да предпазят жителите на Югово от болести и нещастия. Някои обясняват озлоблението им, с това че се опитали да съборят отколешния им дом; други- със страданията на родопските жители; а трети- с изчезването на Югово… По-малко жители, по-малко вярващи в тях, и почитащи ги с дарове, и повече безкрайна самота за тези блуждаещи духове…

Каквато и да е истината, щом настъпи залез Слънце, старците започват да готвят богати гозби, да шият и бродират, кукли и украшения, така че, щом дочуят ледения писък на трите сестри из „конака”, да ги умилостивят на мига...




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rainman
Категория: Новини
Прочетен: 452092
Постинги: 223
Коментари: 170
Гласове: 574
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол